General

Mik az olcsó kutyaház hátrányai?

Kutyaház vásárlás előtt érdemes átgondolni néhány szempontot, ami hosszú távon a mi és kedvencünk javait szolgálja. Az igazán elkötelezett kutyatartók sok újdonsággal nem fognak találkozni, de azok számára, akiknek új a terep, mindenképp hasznos olvasmány.  Ne vegyük félvállról a dolgot!

A minőségi kutyaház időtálló. Bár az ára magasabb, hosszútávon így is kifizetődőbb befektetés, mint venni egy olcsó kutyaházat, amit még abban az évben rendbe kell tenni, mert már annyira használhatatlan. A festék az első időjárási viszontagságok után elkezd megfakulni, lepattogni. Mivel a fát nem kezelik le megfelelően, a kártevők is megjelennek, a szögeknél pedig a rozsda. És természetesen a rágás-és kaparásnyomok is, mivel ezek a házacskák egyáltalán nem rágásbiztosak. Rövid időn belül a kutyaház felvállalhatatlanná, sőt használhatatlanná vállik. Ezután pedig két választásunk marad: vagy nekiállunk és rendbe tesszük, vagy veszünk egy másikat.

A kutyaház tisztítása is kihívássá vállik. Az olcsó kutyaházak tervezésénél nem gondolnak arra, hogy a gazdi majd hogyan fog hozzáférni. Kutyusunk pedig nem fogja a lábacskáit minden alkalommal megtörölgetni. Az esős napokról már nem is beszélve. A kosz közben csak gyűlik és gyűlik, és a gazdinak be kell másznia ahhoz, hogy ki tudja takarítani. Kedvencünk nyilván örül a látogatásnak, de sajnos nincs elég hely kettőnek odabent.

És ami talán a legrosszabb a kutyusnak, az a nem megfelelő szigetelés. Sőt, a legtöbb esetben egyáltalán nincs bennük szigetelés. Kutyusunk végig vacogja a hideg hónapokat, és mi jobb híján plédekkel próbálunk segíteni neki. A beázásról már nem is beszélve. A nedves környezet a kórokozók és a penész melegágya. Kutyusunknak ilyen állapotok között kell tölteni az éjszakákat, ha nem vagyunk előrelátók.

Akkor milyen kutyaházat vegyünk?

Mindenképp járjunk utána, hogy a házikó, amit kinézünk, jó minőségű-e. Az sem baj, ha garanciás. A szigetelés az egyik legfontosabb szempont, amit figyelembe kell vennünk. Lehetőség szerint duplafalú, hőzáró réteggel ellátott és vízelvezető tetővel rendelkező kuckót válaszunk. Lábakon álljon, és ne a puszta talajon. Ha nyitható a teteje, akkor még jobb. Könnyen ki tudjuk takarítani majd. Ne első ránézésre döntsünk, mert akkor csak a személyes ízlésünk ítél majd, márpedig itt pont az a lényeg, hogy ne csak az számítson, hogy újonnan jól néz ki. 

Mi a kutyaház ideális mérete?

A kutyaház – petnet.hu – kiválasztásánál a kutya súlya helyett inkább a magasságát vegyük figyelembe. A bunkernek elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy kedvencünk kényelmesen ki és be tudjon menni, kényelembe tudja bent helyezni magát. Ennél több helyre nincs szükség, mert akkor odabent telente túl hideg marad a levegőt és a kutyus megfázhat. Ez azért van, mert a hagyományos házikót a kutya a testhőjével fűti be. Ha túl nagy a tér, akkor nem lesz erre képes és fázni fog. Az ajtó se legyen túl magas, mert az szintén túl sok hideget enged be. Legyen a rajta szélvédő, huzat fogó függöny, így csökkenthető a hőveszteség.

Manapság már kaphatók fűthető kutyaházak is, de megoszlanak a vélemények arról, hogy szükségesen-e vagy jók-e kedvencünk számára. Mi gazdik természetesen a legjobbat akarjuk nekik, de nem szabad túlzásba esni. A fűthető kutyaházaknál a leggyakoribb probléma a kinti és a benti hőmérséklet közötti különbség. Vagyis a környezet és a házikón belüli levegő hőmérséklete. Ha ez a különbség túl nagy, akkor szintén könnyen megfázhat a kutya. A túlzott komfort gyengíti az állat ellenálló képességét a hideggel és a betegségekkel szemben.

Természetesen nem arról van szó, hogy magára kell hagyni kedvencünket a hidegben. Ha fűthető házzal szeretnénk őt meglepni, akkor figyeljünk arra, hogy ne legyen nagy a két légtér közötti hőmérsékletkülönbség. Vegyük figyelembe azt is, hogy a kutya beleheli magának a házat. Pár fok (maximum 5-10°C fajtától függően) rásegítés elegendő neki.

Vannak azonban olyan praktikák, amikkel fűtés nélkül is segítünk a kutyának. Segíthetünk neki, ha szalmát vagy puha forgácsot rakunk a kutya alá. Ezek felszívják a nedvességet és melegen tartják kedvencünket. 2-3 hetente cserélni kell őket, de sokkal jobb megoldás egy régi paplannál vagy plédnél, ami megszívja magát vízzel, ami utána belefagy, ha a kutya kimegy barangolni.

A legfontosabb az, hogy ne akarjuk mindentől megóvni a kutyust. Ha túlzásokba visszük, akkor azzal legalább akkora kárt okozunk neki, mintha félvállról vennénk a kutyaház vásárlást. Ha már kutyatartásra adtuk a fejünket, legyünk tájékozottak és felelősségteljesek, hiszen kedvencünk életminősége rajtunk múlik. Vállaltuk, amikor kiválasztottuk őt. Ne akarjunk neki kevesebbet annál mint, amit magunkra szánunk.

Hogyan helyezzük el a kutyaházat?

Kutyusunk akkor fogja önszántából és nyugalommal használni a bunkerét, ha onnan szemmel tudja tartani a fontos eseményeket. Látja a bejárati ajtót, esetleg a kertkaput is, tehát mindenkit, aki ki és bejár a birtokra. Lehetőség szerint szélcsendes helyre kerüljön, mert így megóvjuk őt a huzattól. És soha ne tegyük a házat tűző napra! Mindenképp árnyékolt helyen legyen, vagy, ha esetleg néha mégis süti a nap, akkor a közelben legyen hűsölésre alkalmas hely a kutyusnak.