General

Általános betekintő a tervező szoftverekbe

Mik azok a tervező szoftverek?

A tervezők már az 1980-as évek óta használnak különböző szoftvereket a munkájukhoz. Az asztali számítógéppel szinte párhuzamosan indult meg a CAD programok fejlesztése is. A CAD (angol mozaikszó: Computer Aided Design) jelentése számítógéppel segített tervezés, rövidítve, és ez alatt olyan szoftvereket értünk, amelyek a mérnökök és más tervező szakemberek tervezési munkáit segítik. Ezek a tervező szoftverek jelentősen felgyorsítják a tervezést, rajzkészítést és lehetőséget biztosítanak a mozgások, terhelések, igénybevételek szimulálására is. Az elkészült dokumentáció szüksége szerint könnyen és gyorsan módosítható, és egyszerűen továbbítható elektronikus formában. A tervező szoftverek nagy előnye továbbá az is, hogy lehetőséget biztosít a kooperatív tervezésre is.

A tervező szoftverek a 2D, azaz síkbeli, vektor-grafikus rendszerektől a 3D, azaz térbeli parametrikus felület-és szilárdtest modellező rendszerekig a megoldások széles skáláját kínálják. Különböző, egyre szélesebb körű szolgáltatásokat biztosítanak, amellyel igyekeznek a tervezés valamennyi fázisát a lehető legpontosabban lefedni. A tervező szoftverek bevezetése és terjedése a tervezési folyamat egyszerűsödéséhez, a munkaidő minimalizálásához, a tervek minőségének javulásához vezetett. A hagyományos tervezési munkát a vezető tervező (mérnök), részlettervező(k) (középfokú végzettségű technikusok) végezték, a megtervezett, ceruzával megrajzolt rajzokat szakmunkás státusú műszaki rajzolók húzták ki tussal, hogy fénymásolható legyen. A CAD bevezetése után a rajzolók munkája feleslegessé vált, ez a szakma teljesen megszűnt, de a technikusok munkáinak nagy részét is közvetlenül a mérnök vette át, anélkül, hogy többlet terhelés merülne fel. Tehát, mint látjuk, a számítógépes tervezés költséghatékonnyá, gyorssá és megbízható tette a tervezést.

Milyen területeken alkalmazzák a tervező szoftvereket?

A tervező szoftvereket több ipar is alkalmazza, hiszen nagymértékben elősegítik a munkafolyamatokat és a precizitást. Az építészet (építőmérnöki tervezés, statikus tervező, szerkezeti szakembereke, belsőépítészet) és a gépészet az elsők között aknázta ki a bennük rejlő lehetőségeket. A gépészeten belül a gépkocsiipar volt a vezető terület, de nem sokkal maradtak le a repülőgépek és űreszközök, fogyasztási cikkek, szerszámgépek és a hajógyártás. A villamosgépészet és elektronikus, valamint a gyártási tervezés és a könnyű ipar is hasznát vette ezeknek a programoknak.

A gépészetben az egyszerűbb esetekben 2D-s rendszert használnak. Ezek a hagyományos műszaki rajzokat készítik el, kiváltva a hagyományos rajztáblákat. Azonban a 3D alapú rendszerek kezdik kiszorítani őket a piacról. Ezeknek a segítségével a munkadarab részeit szabad felületi modellekkel vagy szilárdtest modellekkel szerkesztik, majd ezeket az elemeket illesztik össze. A szimuláció funkcióknak köszönhetően különböző tesztek is lefuttatható, amelyek segítségével vizsgálható a munkadarab minősége.

Az építészet változatosabban él tervező szoftverek alkalmazásával, mint a gépészet. Az eredmény rendszerint grafika alapú, amelyek utána felhasználhatók a koncepcionális tervezéshez, részletek ellenőrzéséhez, dokumentáció készítéséhez. Olyan szoftvereket alkalmaznak, mint a az építészeti, épületgépészeti, épületvillamossági, belső építészeti és építőmérnöki modulok, a 3D látványtervezés, épületek virtuális körül járásáról animáció készítése stb. Nagy segítség a építészek számára, hogy a szoftver képes a pontos tervek könnyen és intuitív módon történő létrehozására, még a legkomplexebb formák esetén is. Ennek köszönhetően bármilyen objektum, akár amorf forma megtervezhető, modellezhető.

A villamos és elektronikus tervezésben elsősorban a nyomtatott áramkörök, intelligens huzalok és alkatrészt csatlakoztatások dokumentációi, tervezései a vezető munka fázisok.

Milyen szolgáltatásokat nyújtanak a tervező szoftverek?

A tervező programokat gyártmányok tervezésére és fejlesztésére használják, ezért rendkívül fontos minden munkafázis. Ezeket a programokat a koncepcionális tervezéstől, az analízisen keresztül a gyártási módszerek meghatározásáig minden körben használják. Lehetőséget biztosítanak drótvázas geometriai leképezésre, amelynek segítségével az objektum minden éle láthatóvá vállik. Ez a legegyszerűbb módja egy 3D-s test ábrázolásának. Miután a kötési sor fel van építve, a 3D alakzatból 2D leképezést hoz létre és alapján rajzolja meg a program a drótvázat. 

A tervező szoftverek 3D modellezést, szilárdtest modellezést is lehetővé tesznek, valamint szabad formájú felületmodellezésre is alkalmasak. Az így létrehozott alkatrészeket, elemeket is képesek összeállítani, majd ezeket vizsgálni. A szilárdtest modell alapján műszaki rajzot is készíthetünk, és bármilyen tervrészletet újra felhasználhatunk. Ezek a tervező szoftverek rendkívül rugalmassá teszik a tervezői munkát. Lehetőséget biztosítanak a tervek, tervrészletek megváltoztatására anélkül, hogy elölről kelljen kezdeni a folyamatot. Ez 2D-s és 3D-s tervezés esetén is igaz. Bizonyos szabványos alkatrészeket a programok automatikus le tudnak generálni. Segítenek a terveket a tervezési szabványokhoz és specifikációkhoz igazítani.

Mennyiben kerülnek ezek a tervező szoftverek?

Számos ingyenes és megvásárlandó tervező szoftver van a piacon. Az igényeink szerint válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbbet.