General

Katasztrófaturizmus: Csernobil

Mit kell tudnunk Csernobilről, mielőtt odalátogatunk?

Csernobil mindig is piszkálgatta az emberek fantáziáját, hiszen az egyik legnagyobb atomkatasztrófa helyszíne. Rengeteg elmélet született arról, hogy mi is történt azon a bizonyos 1986-. április 26-i napon, de a nemzetek eltérő álláspontokon vannak – különösen az érintett felek. Bármi legyen is a háttérben és bármelyik álláspontnak is adunk igazat, nem változtat az övezet rejtelmességén. Csernobilba látogatni már-már divattá vált, köszönhetően az HBO és a Sky Csernobil című sorozatának. Igazi egyszer az életben esemény, azonban meg van a maga etikája. Az emberek hajlamosak elfeledkezni arról, hogy rengeteg ember esett áldozatul az atomerőmű-balesetnek. Sokan elvesztették azt, aki fontos volt a számukra. Egész életek mentek tönkre. Tartsuk tiszteletben ezt a gyászt, ha odalátogatunk!

1986-ban felrobban a helyi erőmű 4-es reaktora, és ez akkora sugárszennyeződéssel járt, ami máig mérhető. És ez sajnos a mi életünkben így is marad. És ki tudja, még mennyi ember lesz ennek tanúja a jövőben. Erre a helyszínre készülünk ellátogatni. Igen, veszélyes. A saját felelősségünk. Legyünk a lehető legkörültekintőbbek, mert ez biztosan egy nem mindennapi élmény lesz.

Milyen területek látogathatók Csernobilban?

Pripjaty, a katasztrófa helyszínéhez közeli várost, amely most katonák által védett és ellenőrzött terület, hivatalosan is biztonságossá nyilvánították, és így látogatható lett az emberek számára. Kísértetváros, mely napjainkban elhagyatott épületek sokaságából áll. A terület engedéllyel bejárható, az oda érkezőket a városban nagyjából 0,2 és 40 mikrosievert/h közti sugárzásdózis fogadja, amely hivatalosan veszélytelen. Vannak azonban olyan területei a városnak, mint a kórház alagsora, ahol a számok nagyobbak. A biztonságosságról természetesen megoszlanak a vélemények, de ha már engedünk a csábításnak és a kíváncsiságnak, mindenképpen legális túrát válaszunk. Nagyon sok illegális látogatást szerveznek, amelyeknél egyáltalán nem biztosítanak védőfelszerelést a látogatók számára.

A szovjet hatóságok a katasztrófa után egy védőburkot, úgynevezett szarkofágos emeltek a négyes reaktor fölé. Ezzel igyekeztek csökkenteni a sugárzást. 2016. novemberében egy újabb, modernebb réteget kapott az építmény, ami egy 275 méter széles, 108 méter magas és 36 ezer tonnás védőburok. A szarkofág célja, hogy védelmet biztosítson a leszerelés fázisához, azonban időközben felfedezték, hogy a régi burkolat állapota jelentősen romlott, az összeomlás fenyegeti. „Szerencsére” ez csak a belső munkálatokat nehezíti majd meg. Ez a terület le van zárva a látogatók elől. Csak hivatalo, engedéllyel rendelkező személyek léphetnek be, és a látogatók legfeljebb távolról gyönyörködhetnek benne.

A csernobili 30 kilométeres tiltott zónában harminc évvel később a természet elkezdte visszahódítani a területeket az embertől, így 2016-ban hivatalosan is természetvédelmi területté nyilvánították. Az ottani sugárzás nagyjából a természetes háttérsugárzásnak felel meg. Olyan vadvilággal találkozhat, amely nem jellemző Európa más részeire. Farkasok, szarvasok, vaddisznók, teknősök, hódok és még vadlovak is együtt élnek. Az állatokon nem fedezték fel a mutáció jeleit, és nagyon jó szaporodási aránnyal rendelkeznek. Kijelölt utakon mindez megtekinthető. A biztonság érdekében a tartózkodási idő rövid, hiszen még máig vannak olyan pontjai, ahol a sugárzás mértéke nagyobb. Ezek az úgynevezett forró pontok, és maga a vörös erdő (az erőmű mögötti kiszáradt erdő) is ilyen terület.

Biztonságos Csernobil?

Mint, már szó volt róla, mindenki maga dönti el, vállalja-e a felelősséget, és ellátogat a területre vagy sem. Annyi biztos, hogy egy életre szóló élmény. Vannak szervezetek, amelyek évtizedek óta azon dolgoznak, hogy a lehető legbiztonságosabb útvonalak fejlesszék ki a turisták számára. Azokon a területek, amelyek az biztonságos háttérsugárzásnál többet bocsájtanak ki, a látogatók alig pár percet tartózkodnak, vagy mindössze áthaladnak rajta. Az adatok szerint a látogatási idők alatt a szervezetünket nem éri több sugárzás, mint természetes körülmények között. Ilyenkor a röntgenhez és a repülőutakhoz viszonyítják az adatokat. De ha nem vagyunk teljesen nyugodtak, kérdezzük meg az alábbi honlap tulajdonosát. Ő már többször megfordult arra: https://kulonlegesuticelok.com/utazas/csernobil

Mire ügyeljünk, ha Csernobilba látogatunk?

Egyes területeken összeszedhetünk némi radioaktív port, amelyről szintén azt mondják, hogy veszélytelen. Ennek ellenére azt javasolják, hogy amint lehet, alaposan mossuk át a ruházatunkat a látogatás befejeztével. Ez érthető és jogos figyelmeztetés.

A látogatások során általában biztosítanak ingyenes sugárzásmérőt is, amellyel figyelemmel követhetjük a környezetünk radioaktivitását. Lehetőség szerint ragaszkodjunk a védőruházathoz is. Ez csak „biztos, ami biztos”, a sugárzás nagyon veszélyes a szervezetünk számára. Mindig kövessük az idegenvezető utasításait. Ne érintsük meg a tárgyakat, épületeket, növényeket. És semmiképp se gyűjtsünk szuveníreket a területről! A katonai ellenőrzésnél egyébként is kiszűrnék. Fölöslegesen kockáztatnánk az egészségünket.