General

Miért választottam radiátort?

Akkor is csak a radiátor mellett döntöttem!

Talán elavultnak tűnhet, hogy valaki még mindig radiátorral fűtsön. Évek óta így van már, de még mindig ezt tartom az egyik legjobb fajta hőleadó eszköznek. Jó a kazánokhoz, kályhákhoz, fa- és gáztüzeléshez is. Szerintem, az egyik legjobb találmány talán az egész világon. Ma már rengeteg újítása is van, amelyek még teljesebbé tehetik a kihasználtságukat. Máris mutatok párat. A Radiátorok tényleg évtizedek óta állják a sarat, és talán népszerűbbek, bármilyen más, alternatívánál is. Ez pedig nem csoda, egyszerűen csak egy jó termék, amely kényelmes és esztétikailag sem az utolsó. Nekem kifejezetten tetszik már a kinézete is, hiszen nem csak egyfajta a választék, több színben és méretben árulnak belőlük a boltokban. És nem csak néhány fajtáról van itt szó. De nézzük is meg rögtön a törülközőszárító radiátort.

A törülközőszárító radiátor

Remek alternatívája a fűtésnek és a szárításnak egyaránt. Egyikünk sem szereti szerintem, hogy a téli hónapok alatti sok-sok megoldatlan szárítás, mennyi problémával jár. Nincs az a benti szárító, ami a hétvégi nagymosást kibírná, ha őszinték akarunk lenni. És akkor maradnak a radiátorok. Igen ám, de annak számos hátránya van. Persze, gyorsabban fog száradni az adott ruha, de a meleg később és rosszabbul ér be a lakásba. Ez pedig extra költségeket, értelmetlen fűtést jelent. Nekem az is mindig gondot okozott, hogy a radiátor melletti fal összefogja a ruhámat, ami így mehet is sokszor vissza rögtön a gépbe. És akkor jött a törülközőszárító radiátor, amely a vízszintes rúdjaival és különleges fűtéstechnikájával máris segíthet nekünk. A törülközőket máris van hol szárítani, ráadásul egy olyan aprócska helyiséget, mint a legtöbb fürdőszoba, képes kielégítően befűteni is. Nekem nagyon bevált ez a kis szerkezet, szerintem remek találmány, amely a téli nehéz hónapokban egy kis segítséget nyújt a sok tennivaló között. Mindenkinek ajánlom, főleg olyan háztartásokba, ahol egyébként sok törülközőt használnak. Bár melyik is nem olyan? Így egy ilyen fajta radiátor bárkinek jól jöhet.

Termosztátos radiátorok

Szerintem a többi helyiségbe ilyet érdemes leginkább beszerezni. A termosztát egy nagyon hasznos és gazdaságos eszköz lehet bárkinek, aki egy kicsit érdeklődik a fűtés és a spórolás iránt. Ez a kis kiegészítője a radiátornak nagyban megkönnyítheti a fűtésünk szabályozását. Hogy hogyan? Nos, mi sem egyszerűbb ennél. Természetesen ebből sem ez az egyfajta létezik, de általánosságban sok mindent be tudunk állítani egy ilyen kiegészítőn. Mutatja például az aktuális hőfokot, ami által meg tudjuk ott helyben állapítani, hogy hogyan is cselekedjünk a továbbiakban. Állíthatunk be rajta egy bizonyos hőfokot, ameddig a radiátornak fel is kell fűtenie, majd amikor ez megtörténik, akkor a fűtés magától kikapcsol. Ez nagyon előnyös dolog, hiszen mi magunk nem vagyunk képesek ilyen pontossággal szabályozni a fűtést még gázkazán esetén sem. Mindig vagy túl meleg vagy túl hideg van. Ha túl meleg van, akkor pedig bizony az ablakok lesznek kinyitva, hogy aztán a drága (szó szerint) meleget engedhessük ki az utcára. Ez nekünk sem lehet jó, a pénzzel pedig nem előnyös játszani, hogyha nem milliomosok vagyunk. Ha pedig nem elég a fűtés, ülhetünk takaróban otthon. Egy termosztátos megoldásnál azonban nincsen ilyen alternatíva, azok szuperül szuperálnak. Sok darabon még kifejezetten programok is vannak mondjuk éjszakára, amikor nem szeretnénk folyamatosan állítgatni, akkor magától szabályozza a fűtést. Ma már csakis ezzel együtt használnék radiátort.

Jó döntés a radiátor

Talán már a fenti két példából is kiderül, hogy a radiátor sok előnnyel jár, remekül osztja el a fűtést, viszonylag halk műszer, amely meleget hoz minden helyiségbe az otthonunkban. Éppen ezért, én személy szerint mindenkinek ajánlom a használatát. Én egész életemben a radiátoros fűtéshez voltam szokva, de sok másfajta fűtéssel rendelkező házban vagy intézményben is jártam már, és némelyik megoldás elképesztően rossz. Nem vagyok nagy rajongója még a padlófűtésnek sem, mert bár úgy ülhetünk a földön, a levegő maga kényelmetlenül hideg tud maradni. Legrosszabb fűtésnek egyébként személy szerint az ülésfűtést tartom. Persze ez az otthonunkban nem játszik, de valahányszor a templomban ülök, és a hideg rázza a felsőtestem, miközben úgy érzem, hogy a hátsóm éppen lángra kap a padban, akkor arra gondolok, mennyivel jobb lenne egy radiátor ide! Persze az a templom hatalmas belterét figyelembe véve nem lenne túl gazdaságos, de még jó, hogy a legtöbb otthonban nem ez a helyzet, ott kényelmesen fűthetünk továbbra is a radiátorunkkal. Ha valaki most szeretné kialakítani az otthonában a radiátoros fűtést, annak is van egy jó tippem, itt egy link, amely ebben majd segítséget tud nyújtani egészen a kezdetektől: https://www.homeinfo.hu/epitkezes-felujitas/gepeszet/futes/2259-hogyan-valasszuk-ki-a-megfelelo-radiatort Úgyhogy nincs más hátra, mint várni a fűtésszezont, ezúttal már a radiátorokkal együtt!